Hanging a Painting: Everything You Need to Know About Hanging Art

Sätta upp en tavla: Allt du behöver veta om tavelupphängning

När du sätter upp härliga tavlor och posters på väggarna dekorerar du inte bara rummet med snygga inredningsdetaljer, du tillför också liv och glädje till ditt hem. Fyll huset eller lägenheten med fotografier, vackra illustrationer och citat som tillsammans gör dina dagar lite bättre. 

 

Men för att dina väggdekorationer ska komma till sin rätt är det viktigt att du vet hur man sätter upp en tavla rätt. Det behövs en plan, rätt resurser och ett noga utvalt urval av motiv och ramar. Vi delar med oss av allt som kan vara bra att veta när du ska sätta upp en tavla  – och ännu lite mer. 

 

 

Du kanske även undrar … 

Hur man hänger upp en tavla på betongvägg. Betongväggar kan vara lite kluriga och rätt redskap behövs. Allt om tavlor och betongväggar kan du läsa här. 

 

Hur man hänger upp en tavla utan spik. Känner du dig osäker på hur man använder en skruvdragare och borr eller vill du undvika att gör hål i väggarna. Då kan du läsa mer om spik- och skruvfria lösningar här.


Hur högt en tavla ska sitta. Att sätta upp tavlor på rätt höjd är mycket viktigt när du pyntar ditt hem med väggkonst. Mer om hur högt en tavla ska sitta kan du läsa här.

Ska du sätta upp en tavla? Då behövs rätt verktyg 

Redskap som alla behöver 

  • Tumstock eller måttband
  • Vattenpass
  • Ståltråd (om tavlan inte redan har det) 

 

Vilket verktyg som behövs kan variera beroende på typ av vägg. Du kan även behöva något av följande:

 

  • Spik och hammare
  • Självhäftande spik
  • Skruv, plugg, borr och skruvdragare
  • Metallexpander, skruv, borr och skruvdragare
  • X-krok, spik och hammare
  • Tavelkrok och hammare

 

Redskap beroende på väggtyp 

När du ska hänga upp tavlor på gips- eller betongvägg får du inte använda dig av spik. Både betong och gips är “döda” material och saknar därför den elasticitet som krävs för att hålen ska kunna anpassa sig efter spiken. Med andra ord finns det risk att materialet spricker och hålet blir dubbelt så stort. För betongvägg kan du istället använda dig av tavelkrok, vilket är en plastkrok med stift i. För tyngre tavlor på betongvägg eller gipsvägg är det istället bättre att använda skruv och plugg. Metallexpander eller X-krok fungerar för lättare tavlor på gipsvägg. 

 

När du ska hänga upp en tavla på en trävägg bör du använda dig av en vanlig spik eller träskruv. För en lättare tavla fungerar det även här att använda en X-krok


Välj rätt storlek på dina tavlor och posters 

Att välja tavlor i rätt storlek har betydelse – framförallt om du enbart ska sätta upp ett par tavlor och inte en hel tavelvägg. Större väggar behöver ganska logiskt också större tavlor. Här skulle du även kunna gruppera flera mindre tavlor till en lite större tavelvägg. Målsättningen är att din väggdekoration ska bidra med ett intryck som folk lägger märke till. Två små posters på en stor vägg kommer med största sannolikhet smälta in och försvinna i den övriga inredningen. 

Välj rätt motiv 

Du ska alltid välja motiv som du tycker om, det är ju trots allt du som ska beskåda dem varje dag. Försök att leta dig utanför rummets redan befintliga färgskala när du gör dina val – även om tavlorna såklart ska matcha. Utgå från dina favoritfärger och försök skap en kreativ mix. 

 

Har du beställt hem ett gäng posters som du tycker om utan en plan för i vilket rum de ska sitta? Då kan du testa att sätta upp dem på olika väggar för att se var de passar bäst. Kom ihåg att du även kan mixa och matcha nya motiv med tavlor som du hittat hemma i gömmorna – vi lovar ett unikt resultat.  

 

Får du inte tavlan att hänga rakt? 

Med ståltråd skapar du smidigt en stadig hänganordning. Använd ståltråden för att hänga upp tavlorna rakt – och i exakt samma höjd. Du bör även spänna åt tråltråden ordentligt, det är så du undviker att tavlan tippar framåt. Spänn åt så pass hårt att du enbart får in ett finger mellan tavlans baksida och tråden. 

 

Du skulle även kunna placera två hänganordningar i tavlans båda hörn som du sedan sätter upp tavlan med. Även då är det enklare att få den rak. 

 

Innan du sätter upp din tavla bör du mäta ut var skruvarna eller spikarna ska sitta på väggen, för att sedan provahänga den. Om du använder dig av ståltråd kan du justera denna efter behov. När du är nöjd hänger du upp tavlan igen och kollar lutningen. Här kan vattenpasset komma väl till hands. 

Testa tavelväggen innan upphängning 

Lägg ut alla tavlor på golvet och prova dig fram för att få en bild av hur tavelväggen kommer se ut när den är uppe på väggen. 

 

För att få till kompositionen i din tavelvägg kan du sätta upp större tavlor ovanför mindre. Om väggen är smal bör du satsa på liggande tavlor, samt stående motiv om väggen är bred. Om du vill utmana kompositionen och utgå från baslinjen eller överkant när du hänger flera tavlor bredvid varandra är det ännu viktigare att du provar tavlornas placering innan du sätter upp dem. 

Vanliga misstag

Nedan går vi igenom några av de vanligaste missarna som görs vid upphängning av tavlor. Se till att undvika dess när du sätter upp dina tavlor. 

Tavlorna hänger snett 

Tavlor som sitter snett kan dra ner stämningen i ett helt rum – och tyvärr är det en vanlig miss som många råkar ut för. Men som tur är finns det en mycket smidig lösning på detta problem.

 

Här är vattenpasset din bästa vän. Med hjälp av ett vattenpass är det ingen konst att hänga upp tavlor efter en spikrak linje. Hamnar tavlan trots allt snett kan du använda två häften eller en stram ståltråd på baksidan för att stabilisera den.  

Du väljer fel ram 

Att välja rätt ram är faktiskt viktigare än vad man skulle kunna tro. I den bästa av världar väljer du ramar med specifika motiv i åtanke. Tänkt på att det finns vissa ramar och motiv som inte går ihop med varandra. Det är även viktigt att du anpassar ramens färg och stil efter rummets övriga inredning. 

 

Ibland är det en mörk ram som behövs för att ett motiv ska komma till sin rätta och andra gånger är det en vit eller silvrig ram. Prova dig fram och testa olika färgkombinationer. Ibland kan en tavelvägg med ramar i olika färger vara ett härligt kreativt inslag som lyfter ett rum.

Du glömmer att göra en plan 

Planering är nyckeln till att hänga upp tavlor snyggt. När du inte har en plan kan det hända att tavlorna inte linjerar, att de hamnar för nära eller för långt ifrån varandra eller att du behöver borra onödigt många hål i väggen. 

 

Det bästa är om du har en plan redan när du klickar hem dina posters och ramar. Fundera över färgkombinationer, storlekar, stil och proportioner.